Skip to content

Silverlera

Om Silverlera

Vad är Silverlera?

Silverlera är ett fantastiskt material att arbeta med. Den enda begränsningen är din fantasi! Man behöver inte massor med verktyg och maskiner utan med några få redskap kan man skapa unika smycken i renaste Silver. Man behöver heller inte några bakgrundskunskaper utan efter några timmars handledning kan man ha sitt första smycke färdigt.

Silverlera består av finmalda silverpartiklar som är blandat med vatten och ett organiskt, helt ofarligt, bindemedel. När man sen torkar och bränner silverleran så försvinner vatten och bindemedlet och kvar blir det renaste silver men kan hitta, Finsilver eller 999 Silver (99,9% Silver)

Sterling, som är det vanligaste silvret, är 92,5% (925)

Var kommer Silverlera från?

Silverlera uppfanns i Japan på 90-talet och tillverkas nu av två Japanska företag. Precious Metal Clay (PMC) från Mitsubishi Materials var först ute på marknaden och följdes av Art Clay Silver (ACS) från AIDA Corporation. AIDA förfinade produkterna och tog fram ”slow dry” som kunde arbetas en längre tid utan att torka och även produkter som kan brännas vid lägre temperatur. Man kan då kombinera silverlera med stenar och Sterling Silver utan att det negativt påverkas av högre temperaturer.

Jag föredrar att arbeta med Art Clay eftersom det också krymper mindre än vanlig PMC.

Vad kan man göra med Silverlera?

Vad kan man inte göra med silverlera?

Man kan göra hängsmycken, halsband. armband, ringar, berlocker mm.

Leran är mycket formbar och kan modelleras för hand med små verktyg eller man kan också använda silicon formar med olika mönster.

Små föremål kan man bränna med en gasolbrännare som man kanske har i köket men lite större smycken behöver högre temperaturer som kräver en speciell ugn.

 

Guld, Koppar, Brons....

Det finns även Guldlera, Kopparlera och Bronslera.

Guld finns också som pasta och man kan t.ex förgylla ett silversmycke med 22 karats guld.