Skip to content

Våra kurser

Silverlera (Art Clay)

Silverlera kommer från Japan och är ett nytt fashinerande sätt att arbeta med Silver. Man kan forma den som modellera och efter att den har bränts får man smycken av 99,9% finsilver. 

Man kan sen putsa och polera som vanligt silver. Leran innehåller små partiklar av silver, ett organiskt bindmedel samt vatten. Det är ett fashinerande material som ger många möjligheter för fritt skapande.
Leran finns också i guld, brons och koppar.

Det finns två fabrikat av leran, båda från Japan, och det är Art Clay och PMC. Det är små skillnader mellan dom och resultatet blir det samma. Jag arbetar nu endast med Art Clay.

Smyckesdesign

Att göra smycken har blivit väldigt populärt, både att göra sina egna eller att ge bort som unika och speciella presenter. Man använder många olika material, stenar, glaspärlor, kristaller, kedjor, tråd eller wire.

Har du lärt dej använda Silverlera kan du kombinera silverdetaljer med andra material och göra mer eller mindre komplicerade smycken.

Du kan ockå få lära dej att fläta armband, halsband eller örhängen med trådar och små glaspärlor.

Textilmålning

Textilmålning görs på naturfiber tyger som bomull eller jute. Färgerna är akryl baserade textilfärger och man använder penslar av varierande storlek.

Sidenmålning

Man målar på natursiden av varierande tjocklek. Färgerna är naturliga växtfärger som fixeras med värme.

Teknikerna är många. från enkla och lättförståliga till mera avancerade. Det finns många möjligheter att skapa något unikt genom att bara låta fantasin flöda. Man kan t.ex. måla tavlor, tyger för kläder, kuddar, slipsar, schalar och halsdukar.

Sidenmåleri är vanligt i Asien men ett hantverk som inte är så vanligt i Sverige.

Metallprägling (Repujado/Repousse)

Tekniken Repousse (på franska) användes redan på antiken för att skapa föremål av metall där man ”lyfte upp” motivet genom att arbeta en metall plåt från baksidan. Som exempel från historien kan nämnas Tutankamon´s ansiktsmask och Statue of Liberty i New York. Det har också använts flitigt för att skapa religiösa motiv som ikoner och kors.

Repujado (på spanska) är numera ett hantverk som är vanligt i Spanien och Latinamerika, främst Mexiko. Man kan använda olika metaller men den vanligaste är en folie gjord av tenn. Efter att ha ritat ett mönster på metallen så arbetar man fram en relief från baksidan och ”lyfter upp” motivet.

För att sen behålla formen fyllar man med t.ex. spackel och monterar motivet på en tavla, spegel, låda, möbel, fotoram eller vad man vill utsmycka med sin kreativitet. 

Övriga kurser

Behöver ni handledning efter att ha gått en Prova-på kurs eller vill ni prova på lite olika saker kan jag ordna Skaparkvällar där ni får prova på lite olika tekniker som silverlera, målning, decoupage  eller ”Repujado”.

Att tillbringa några timmar med att göra ett unikt silversmycke till en brud under en Möhippa kan vara en kul och speciell grej.

Är ni några kompisar som vill prova något nytt som Silverlera kan jag fixa en Tjejkväll där ni tillsammans kan göra fina och orginella smycken.

Jag kan ockå visa hur man Reparerar och Gör Om Smycken som halsband och armband.

Decoupage, eller dekorera med pappersservetter, är en annan gammal teknik som jag kan lära ut.